Stévie sladká
Stévie sladká - Stevie rebeudian
Stevie sladká, stevie cukrová, medové lístky
Dle stanov EU, zatím není stevia určena k přímé substituci cukru, ač ve vyspělých zemí (USA, Japonsko apod.) je běžně k tomuto učelu užívána, u nás nesmí být použita jako sladidlo či potravinový doplněk. Lze ji použít jako kosmetikum na výplach úst a pod..
Komplex látek obsažených ve stevii je asi 15-30x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr (10g odpovídá 3 Kg).Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen z asi 8%. Dnes se již zkoumají (Akademi věd ČR) dokonce i její protinádorové účinky
Stevie sladká je vzrůstu do 50cm. Je to teplomilná trvalka rostoucí od 9 stupňů Celsia výše. Množí se nejlépe řízkováním. Stevie sladká má původ v Paraguayi a Brazílii, kde je používána jako tradiční přírodni medicína domorodého obyvatelstva. Paraguayskými indiány je užívána jako univerální sladidlo a především ke slazení byliných čajů (yerba maté). Pro své léčivé vlastnosti bývá využívána jako kardiotonikum, proti vysokému krevnímu tlaku, únavě, depresím, rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr. Díky téměř nulové energetické hodnotě bývá tam kde je povolena užívána diabetiky. Pomáhá záhánět chuť na sladké, čož je vhodné zejména při boji s obezitou a také pomáhé při odvykání kouření, protože snižuje chuť na nikotin. Ke slazení se používají celé nebo drcené lísky. .
Zatím nebyl zaznamenám případ alergické reakce.