Jiagulan (pětilistý ženšen)
Jiaogulan - thajská bylina nesmrtelnosti
Thajský Jiaogulan je považován za jednu pro zdraví nejprospěšnějších bylin světa. Patří mezi významné antioxidanty a pro své nespecifické (celostní) působení je řazen mezi tzv. adaptogeny (harmonizátory, antistresory), tj. rostliny které umí příznivě ovlivňovat fungování celého lidského organismu.
Kde Jiaogulan najdeme?
S Jiaogulanem jsme se setkali zcela náhodou při prolézání tržnic v severothajském Chiang Mai, netuše že máme poměrně smůlu a domů si odvážíme velmi nekvalitní, olovem, rtutí a kadmiem prošpikovaný produkt nejasného původu. Ano, měl sice thajský obal atd., nicméně (jak se později ukázalo), není vždy v Asii vše tak, jak se na první pohled snaží tvářit. Po následujících nekonečných peripetiích s laboratořemi (které díky EU málokdy ví co a jak zkoumat), různými dodavateli (kteří rádi prodávají ale již neradi předkládají dokumenty, ...o dokumentaci ohledně složení produktu a jeho původu ani nemluvě...), se podařilo najít spolehlivé thajské dodavatele se skutečně špičkovým Jiaogulanem. Námaha byla po právu odměněna :-). DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví se staly vítězem! A vy máte možnost se na vítězství spolupodílet, bez námahy - pitím špičkového thajského Jiaogulanu - byliny z pětilistého ženšenu - byliny nesmrtelnosti - oblíbence thajské princezny - byliny silnější než bájný ženšen!
Účinky na lidský organismus
Jiaogulan (latinsky Gynostemma pentaphyllum, označovaný též jmény pětilistý ženšen, Amachazuru, Xiancao aj.) je ve východní medicíně známý několik století. Jako divoká bylina roste v některých horských oblastech Thajska, Číny, Korei, Japonska, Indie a jeho léčebné vlastnosti byly zřejmě využívány od pradávna. Je řazen do kategorie adaptogenů a antioxidantů. V Jiaogulanu je identifikován téměř čtyřnásobně vyšší obsah účinných látek (především saponinů) než má kořen ženšenu! Kromě saponinů obsahuje Jiaogulan velké množství dalších synergicky působících bioaktivních látek jako jsou flavonidy, polysacharidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Jiaogulan v sobě zahrnuje „schopnosti adaptogenní i antioxidační“ a je tak svým způsobem výjimečný. Publikované vědecké práce uvádějí prokázaný pozitivní vliv Jiaogulanu na lidský organismus zejména v následujících oblastech: adaptogenní a antioxidační účinky, posilování imunity a nervového systému, růst životní energie/odolnosti/vytrvalosti, stimulace funkce jater, regulace cholesterolu a krevního tlaku, zlepšování cirkulace krve, snižování krevního cukru, uklidňující efekty a uvolnění křečí, prevence infarktu, mrtvice a rakoviny, další nespecifické pozitivní účinky a působení.
Jak připravovat
Příprava a pití Jiaogulanu poskytuje obdobné zážitky jako konzumace nejkvalitnějších zelených čajů. Jeho zvláštní příjemná vůně, vynikající chuť, jiskrný žlutý nálev, nevšední dlouhá (sladká) dochuť („aftertaste“) a snadná příprava jej předurčují k zařazení do dnes již hojně v čajovnách nabízené řady čajů-nečajů. Dokonce se lze domnívat, že se jedná o „zlatý hřeb“ v této řadě! Nálev připravíme tak, že luhujeme 1g suchého listu (cca jedna čajová lžička) v 250 ml horké vody po dobu 3-5 minut, dle chuti. Ideálně s využitím dvou sklenic á 250 ml (tzv. „dvousklenicová příprava“ Jiaogulanu). Již tříminutový nálev je nebývale silný a a aromatický. Typická sladká dochuť svou nevtíravou plností okouzlí každého a podobně jako u vína vybízí k dalšímu doušku. V severním Thajsku se lze setkat s různou přípravou Jiaogulanu, vaří se, nechává nabít na slunci, zchlazuje v lednici a pak podává s ledem. Milovníci čaje si mohou dopřát přípravu Jiaogulanu tradiční metodou „Kung Fu Cha“ v malé konvičce, kdy se na 250 ml objem konvičky vkládají dvě čajové lžičky suchého listu. Dle zvyklostí metody se první nálev po 10-15 sekundách slije. Druhý nálev (který je zároveň i posledním) se slévá po 3 až 15 minutách, dle chuti. Příprava je možná i v Čcha wanu podobně jako u špičkových zelených čajů.

Pití čaje však není jediným způsobem efektivního využití léčebné síly Jiaogulanu. Lze najít osvědčené recepty macerace suchého listu v panenském olivovém oleji, v alkoholu či v jablečném octu. Zcela novým a originálním českým receptem je použití Jiaogulanu v bylinných mastech Čaromast®, firmy Ivan Píša-bylinná kosmetika, Žebrák. Speciálním způsobem připravované masti s obsahem účinných látek z Jiaogulanu a tea tree mají široké pole působnosti. Upravují činnost všech vnitřních orgánů, zabraňují předčasnému stárnutí, snižují únavu, pomáhají při léčbě ekzémů (i atopických), lupénky, štípnutí a bodnutí hmyzem, mykóz a různých kožních chorob, pomáhají při bolestech kloubů, svalů, páteře, při artróze a revmatu, aktivují mozkovou činnost, dodávají energii, omlazují, zabraňují předčasnému psychickému stárnutí, posilují sebevědomí, působí proti strachu, nesmělosti, plachosti, navozují pozitivní pocity, pomáhají najít vnitřní rovnováhu a klid. Čaromast®JIAOGULAN je s úspěchem otestována jako vynikající ekonomický masážní prostředek, vhodný ke všem masérským úkonům.